Je možné zakoupit již naklíčené luštěniny, ale velmi levnou a mnohem efektivnější alternativou je nechat sójové klíčky vyklíčit doma. Tímto získáte nejvíce vitamínů. Důležité je zakoupit sojové klíčky u renomované společnosti, kdy máte záruku kvalitního produktu.
sója růžičková.jpg
Proč je klíčení efektivní?

Naklíčením jednak se zvyšuje obsah vitamínů. A to až mnohonásobně. Naklíčení je zcela jednoduchý proces. Kdy postačí namočit do příslušné nádoby klíčky. Je vhodné použít vlažnou vodu. Důležité je promývání a stále vlhčit. Přibližně za tři až šest dní lze sklízet. Pokud by došlo ke sklízení déle, klesá již obsah vitamínů.

Je dobré pamatovat, že klíčků nelze pojídat mnoho. Postačí jedna až dvě lžíce denně. Kromě obsahu vitamínů A, B, C a E, klíčky jsou bohatým zdrojem bílkovin. Dokonce jich obsahují tolik, jako maso. Výhodou je, že jsou velmi lehce stravitelné, neboť při klíčení se složité cukry přeměňují na jednoduché. Zároveň v sobě ukrývají důležité minerální látky, jako je vápník, fosfor, draslík nebo hořčík. Jestliže se nechají naklíčené výhonky poslední den na světle zezelenat, poté obsahují i velmi prospěšný chlorofyl. Klíčky jsou bohaté i na zdroj nenasycených mastných kyselin, esenciální aminokyseliny.
sója sazenice.jpg

Pozitivní účinky na lidské zdraví

Konzumace klíčků je velmi prospěšná pro lidi trpící revmatem, artrózou. Ideální pro diabetiky a alergiky. Klíčky mají pozitivní vliv na nervový systém a krevní oběh. Velmi důležitá je konzumace klíčků pro lidi mající srdeční a cévní onemocnění. Cenný přínos je pro diabetiky, neboť zpomaluje přístup glukózy do krevního oběhu. Naopak díky vláknině dochází prostřednictvím konzumace k eliminaci vzniku žlučových kamenů.

Jaké je využití v kuchyni?

Adekvátní je použití do všech čínských pokrmů, stejně tak zeleninových i ovocných salátů. Vhodné je také nasypat na chleba. Ideální ráno přidat do jogurtu ke snídani. Lze také použít do rizota i do těstovin.